Room, Rural Kent.

Carl Trenfield Architects, Faversham, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Works added as referential layers over historical fabric. 

Daniel Hewitt (website)     Download Original

  • Works added as referential layers over historical fabric.    
  • Chimney remnant as architectural memory.  Red oxide faux-fissure to cast elements; consciously confusing humble base material with natural stone.    
  • One half of elevated entrance treatment to dining room.  Hierarchical treatment to each doorway signifies formal importance.    
  • Axial route with flanking arrangement from music room to dining room as spatial reference to original perimeter wall, whilst strategically dividing preparation and cooking areas from recreational space.    
  • Mimicry of conventional tongue and groove wainscotting achieved via automated cutting.  Photo illustrates entrance hierarchy; front of house to dining room left, and back of house to side garden entrance, right.    
  • Architect conceived and cast concrete sink with separate drainage area to garden elevation.  Food preparation areas are denoted by suitably appropriate materials.  Modularity and smaller-sized elements allow greater negotiation and cost savings.    
  • Visually elevated concrete threshold and depth register of new works.    
  • Scarring and marks found on the oldest timbers of the house are made graphic and woven into the new.  Here we explore contemporary marquetry with laser cut steel inlaid into CNC cut timber.    
  • Continuation of storage elements into Music Room    
  •     
  • Timber scarring on oldest components of dwelling.    
  • Graphic exploration of CNC forms.  Investigations into potential for new forms to emerge post single use cast.    
  • Graphic exploring assembly of lateral axis CNC cut forms to create three dimensional cast objects through layering and extrusion.  These layers impart a strata onto the cast item and a graphic illusion of greater robustness.    
  • Composition of kitchen preparation areas.    
  • Collation drawing as demonstration of single CNC tranche.    
  • Axonometric explosion of furniture and constituent parts as aid to assembly.  Note fibre laser cut steel inlays to face.    
  • Graphic explosion of CNC cut items.    
  • Coordination and awareness of material properties.    
  • Despite the late appointment of CTA and whilst seen as an intervention or internal scheme, our scope was widened to include full structural coordination.    
  • As existing condition.    
  • Strength of result as sum of site relationships.    
  • One of several tranches of CNC cut items prior to finishing, assembly and installation.    
  • Three axis CNC cut plywood forms for architect made reinforced concrete sinks. The plywood z axis tide marks are imparted on the final finish.    
  • Care taken in the design and construction of phenolic plywood forms.    
  • Striking and washing of concrete wall panel with faux fissure.  Architect designed and assembled formwork.  The making of the item that makes.    
  • The hand-turned production line amongst the automated-cut.    
  •     
  •     
  •     

A special commission to design and produce, in total, the notional heart of the home; a family room including kitchen and an adjacent space for music, in rural Kent.

What is often unclear in our completed works is that they are a result of an immersive architectural process, seeing conception, assembly, reevaluation, production and management as our widened natural remit; an artist-architect method of working providing greater control. Signalling the emergence of an alternative architectural practise, forcefully countering and marginalising the perceived marginalisation of the architect.

Our response to this unusual commission stemmed from investigations into the origins of the rural kitchen and its ability to convey both the tough and utilitarian, and the beautiful – how a material might shape itself through continued use or how evening light soaks across a well-worn, well trodden surface.

Here, each and every joint, element and mark-made was first modelled, tested and then further drawn for fabrication via CNC cutting – enabling absolute control, expression and accuracy. For total clarity, we conceived both the positive forms and the negative formwork; we drew, for automated cutting, close to twenty individual casts (thresholds, surfaces, wall panels, sinks), continuing to pour and strike the concrete also.

Eschewing the normative, this highly involved project further richens our view on the provision of architecture as a service, the benefit of long term professional relationships, and our thoughts on the often opposing notions of architecture as a discipline and architecture as a profession – and how our hand can be present in much of the work we create.

Data

  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 45m2
  • Sectors: House, Residential
  • Total cost: £45,000
  • Procurement: Bespoke
  • Address: -, Boughton under Blean, Faversham, -, United Kingdom

Professional Team

Suppliers