Contemporary Extension and Interior in Edinburgh New Town

Capital A Architecture , Edinburgh, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

01 Zinc Clad Extension to Rear of Flat 

Capital A Architecture (website)     Download Original

  • 01 Zinc Clad Extension to Rear of Flat    
  • 02 Zinc Clad Cantilever Roof over Sheltered Patio Deck    
  • 03 Zinc Clad Extension to Rear of Flat    
  • 04 Zinc Clad Extension to Rear of Flat    
  • 05 Large Sliding Patio Doors     
  • 06 Brightly Lit Garden Room Extension    
  • 07 Modern Kitchen Open to Garden Room    
  • 08 Entrance to Flat from the Street    
  • 09 Bedroom on Street Side of Flat    
  • 10 Master Bedroom Overlooking Rear Garden    
  • 11 Modern Recessed Handrail to Historic Spiral Stair    
  • Floor Plans    
  • Sections    
  • Section    
  • Construction Details    
  • Construction Details    

Change of use, refurbishment and extension to a two-storey basement flat.

The property was previously a lawyers office. The client for this project purchased the property from a developer and commissioned Capital A Architecture to design a modern, luxury home across two levels. The property is A Listed and located in Edinburgh New Town, a UNESCO World Heritage Site. The client wanted to avail of the private rear garden, a rarity in Edinburgh city centre. The site slopes steeply and the rear is overlooked by neighbours above and on either side. The lower level of the property would house the living area but because it is cut into the hill, it only gets daylight from the garden side. The extension is designed to maximise daylight, while easing access to the garden by dropping the floor level. To create a sense of privacy, the roof is cantilevered 1.5m and a sheltered deck is created. The patio is paved with floor slabs reused from inside the property. The extension is clad in zinc, which allows for thin edge details and compliments the existing sandstone building.

The interior layout is straightforward, with bedrooms on the upper level and living area on the lower floor. The two levels are connected by an existing stone, half spiral stair which was overhauled and had a modern, recessed handrail added.

The project has been a great success, creating a high quality, modern home in the heart of Edinburgh. The design is contemporary but breathes new life back into an old building.

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 250m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £205,000
  • Tender date: Sep 2016
  • Procurement: SBCC / JCT Minor Works
  • Address: -, Edinburgh, EH3 7TP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers