County Down Barn

Micah T Jones Architects, Ballygowan, 2017

 

View from the Barley field 

Micah Jones (website)     Download Original

  • View from the Barley field    
  • County Down Barn - Lane view    
  • Bridge terrace connecting the kitchen to the garden at first floor    
  • View through the meadow    
  • Entrance porch and courtyard    
  • South elevation with covered balcony    
  • Garden wide angle view    
  • Courtyard Elevation and front entrance    
  • The bridge and view to the Mourne Mountains    
  • View from the bridge    
  • Bridge terrace with louvred balustrade to cut wind and allow winter sun to enter the house    
  • Covered balcony with galvanised steel balustrade    
  • Siberian Larch cladding to first floor with ground floor stone rebuilt on original footprint    
  • Punctured windows in stone with flashing and Siberian Larch cladding    
  • Corten steel shelters the entrance from the prevailing wind    
  • View up from the entrance porch to the cargo net and play space    
  • Stair case made from off cuts of cross laminated timber cut out of door and window openings    
  • Kids work space created out of CLT off cuts    
  • Exposed cross laminated timber first floor with dark grey polished concrete floor    
  • Stove with corrugated tin shuttered concrete heat sheild and off cut CLT log store    
  • CLT structure and cargo net    
  • South facing living space with board marked concrete fireplace, cover balcony    
  • Board marked concrete fire place, exposed cross laminated timber walls    
  • Steam bent green ash cladding to bathroom    
  • Bathroom with steam bent timber cladding    
  • Views over the barley field    
  • THe timber structure glows at night    
  • Site context plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • CLT panels dropped into place    
  • CLT structure under construction    
  • Over Truss design allowing much of the structure to be hidden in the roof build up leaving clear open spans interanlly    
  • Clear tunnel of timber with just horizontal tie beams in the space    
  •     
  •     
  • Eaves Detail    
  • SECTION A-A    

A rural family home bringing together high precision cross laminated timber construction and a stone wall base.

Nestled at the end of a long-winding lane stands the stone and timber walls of this barn house designed by architect Micah Jones for his growing family. The local agricultural style is reinvented in the choice of material palette with the external use of corten steel, traditional stone and untreated Siberian Larch all of which will mellow as it ages. Built on the footprint of a dilapidated agricultural shed, the ground floor is comprised of three double bedrooms, a master suite - including shower room & dressing area, bathroom and plant room. A cross laminated timber (CLT) staircase leads to the first floor which opens up into a study area with a mezzanine and cargo net play space above. CLT panels form the long, open plan first floor which flows from kitchen, to dining, to study to lounge; while high ceilings and a glazed south facing elevation create a depth of space, light and flexibility.

The house is connected to the front courtyard by a rebuilt external stone staircase and at the rear over a wide bridge terrace. A covered balcony at the end of the house provides shading in summer and panoramic views across County Down to the Mourne Mountains. CLT panels have been left untreated throughout the upper floor creating a warm tunnel of homogenous timber. The open span has been achieved by a specially developed ‘over-truss’ solution where the trusses were placed on top of the roof and the roof then suspended from them - making only the tie beams visible internally. CLT offcuts have been used to form kitchen furniture, tables, built in furniture and an internal log store; both to minimise waste and create a cohesive finish. Polished grey concrete forms the floor at upper level and board marked concrete has been used for the kitchen worktops and fire surrounds in the main living spaces.

Data

  • Begun: May 2016
  • Completed: Jul 2017
  • Floor area: 240m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £245,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2016
  • Procurement: JCT Contract
  • CO2 Emissions: 3173kg/m2/year
  • Address: 42 The Brae, Ballygowan, BT23 5TJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers