Crosscut House

Nex Architecture, Cambridge, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front Elevation 

Jim Stephenson (website)     Download Original

  • Front Elevation    
  • Rear Elevation    
  • Cladding Detail    
  • Corner Detail    
  • Hallway    
  • Stairs    
  • Stairs    
  • Plan of Stairs    
  • Cambridge_JimStephenson-13 WebRes    
  • Stairs    
  • Living Room    
  • Living room    
  • Kitchen    
  • Kitchen Detail    
  • Nex—Crosscut House Ground Floor LR    
  • Nex—Crosscut House First Floor LR    
  • Nex—Crosscut House Section Long LR    
  • Nex—Crosscut House Short Section of Staircase LR    
  • Rathmore Road Existing 1    
  • Nex—Crosscut House Stair Isometric LR    

A complete refurbishment and extension of a tired 1980s house set back from a late Victorian terrace in Cambridge.

Stripping out the entire interior of the existing house, the design concept re-imagines the building as a mews home, accentuating its differences to its immediate neighbours. An extra 50m2 of habitable space was created with new front and rear volumes, wrapped in diagonally laid Siberian larch boards that are mitred at the corners. The front elevation was extensively demolished and simplified, with careful detailing of the cladding to extend over door and window openings.

Generous new window openings on the east and south walls, along with a new west rooflight through the rear extension, fill the interior spaces with light.

Ground floor spaces are interconnected through full-height sliding doors that afford uninterrupted views right through to the garden and give a generous open-plan feel without losing the ability to close off spaces as required for increased flexibility and adaptability.

Rooms are programmed for different uses with fitted furniture crafted from a restrained palate of materials – limed oak, matt lacquered wood, white Carrera marble, and black limestone. A feature staircase of CNC-milled birch ply is stained a rich red. Jewel-like in a double-height alcove, it stands as a separate piece of furniture at the heart of the home.

The environmental performance of the house has been significantly enhanced. The new structural timber frames are packed with breathable high-density wood fibre insulation, while the grey painted brick façade complements new high-performance aluminium windows. Garden biodiversity is enhanced with new sedum roofs to the front and rear.

Data

  • Begun: Apr 2016
  • Completed: Nov 2016
  • Floor area: 185m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £170,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2016
  • Procurement: RIBA Domestic Works
  • Address: Rathmore Road , Cambridge, CB1 7AD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more