Little Pinnolds

Austin Design Works, Nr. North Nibley, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Little Pinnolds 

Steve Russell Studios (website)     Download Original

  • Little Pinnolds    
  • Photo in context    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds    
  • Little Pinnolds - Elevations    
  • Little Pinnolds - Repair and demolition of existing buildings    
  • Little Pinnolds - Section and plan    
  • Little Pinnolds - Sections    
  • Little Pinnolds - Black brick shadow gap between old and new    
  • Existing derelict building    
  • Existing derelict building    
  • Little Pinnolds - Sectional Details    

Renovation of a derelict outbuilding into a cosy, secluded and sensitively crafted holiday retreat.

An initial site visit to a crumbling old barn adjacent to a pub and with tight site access sparked the exciting evolution of a conservation project. The isolated valley setting of the derelict outbuildings provided a perfect setting for a secluded renovation into a Cotswold bolt-hole as the client's holiday home.

Though the outbuildings were not listed, the intention to retain the existing structure without altering the footprint allowed us to play with traditional materials in order to preserve the history of the building. Keeping the original stonework exactly as it was provides a distinct definition between old and new, letting the building playfully tell the story of it's past through the retention of existing door and window openings within the structure, also assisted by a shadow gap of black brick to separate the old stone from the new timber construction. This timber construction gives a lightweight and open feel to the one-bedroom property, giving volume to the open-plan kitchen and living room, echoing the pitched roof which previously would have sat over the stone walls.

Bi-folding doors connect the internal space with the valley and vineyard surroundings into which Little Pinnolds has settled comfortably as a light, cosy and beautiful place to escape to.

Data

  • Begun: Mar 2016
  • Completed: Mar 2017
  • Floor area: 50m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £205,700
  • Funding: Private Client
  • Tender date: Dec 2016
  • Procurement: JCT Minorworks
  • CO2 Emissions: 38.59kg/m2/year
  • Address: Little Pinnolds, New Inn, Waterley Bottoms, Nr. North Nibley, GL11 6EF, United Kingdom

Professional Team