The Firs

Austin Design Works, Stroud, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

_DSC9302 

    Download Original

  • _DSC9302    
  • _DSC9311    
  • _DSC9312    
  • _DSC9321    
  • _DSC9322    
  • _DSC9328    
  • _DSC9343    
  • _DSC9402    
  • _DSC9958    
  • _DSC9963    
  • East-Elevation    
  • Plan    
  • Section-C    
  • Site-Plan    
  • South-Elevation    

The brief was to reconfigure the ground floor of a large single dwelling house, which was at one time used as the village shop, in the beautiful area of North Woodchester in the Cotswolds

A single storey side extension was built creating a Kitchen/Dining space that is light and warm and now allows fantastic views across the valley towards Rodborough. The main brick extension is set off from main house by a glazed link space. The kitchen is set back allowing for a floor to ceiling glazed corner to exploit the views across the valley and a visual connection into the garden. French doors open up onto a small south facing terrace.

The new rear entrance is via a covered external porch set behind the extension into the glazed link space creating a bright entrance hall. The opening into the central hall was increased to provide better circulation and light. The utility room was increased in size by pushing back the partition wall between it and the rear kitchen, creating a more usable utility boot room that house the dogs when wet. A stable type door at the new rear entrance allows ventilation whilst keeping the family dogs secure. The introduction of a roof-light improved the natural light and ventilation of the space. The chosen brick has a textured surface and varying tones and with a flush, light coloured mortar, gives an overall finish reminiscent of lime washed brick. This was chosen to balance with the character of the existing listed building.

The design for the powder coated aluminium and timber windows aimed to be simple and recessive to the brickwork. The main extension roof is standing seam zinc set as a shallow pitch pyramid behind a brick parapet. The glazed link acts as a separation between old and new structures. The extension has been set back from the main façade to match the position of the existing conservatory.

Data

  • Begun: Oct 2018
  • Completed: Jun 2019
  • Floor area: 48m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2018
  • Procurement: Bespoke letter of appointment (no contract administrator)
  • Address: North Woodchester, Stroud, GL5, United Kingdom

Professional Team

Suppliers