In-betweeny House

alma-nac, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (1).JPG 

Jack Hobhouse (website)     Download Original

  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (1).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (2).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (3).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (4).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (5).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (6).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (7).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (8).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (9).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER IMAGES_ (10).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_EXISTING AXO.pdf    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AS BUILT AXO.pdf    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AS BUILT PLAN GRND.pdf    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AS BUILT PLAN LWRGRND.pdf    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AS BUILT PLAN SECTION.pdf    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_SCHEMATIC.pdf    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER BEFORE_ (3).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER BEFORE_ (2).JPG    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER BEFORE_ (1).jpg    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER BEFORE_ (4).jpg    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_AFTER BEFORE_ (5).jpg    
  • AJSMPR_ALMA-NAC_EXAMPLE WORKING DETAIL.pdf    

A two storey extension and internal renovation, providing a distinct, additional dwelling sandwiched within a 4 storey home.

A micro extension that serves to renovate and extend, but also re-imagine the use of the existing house.

The existing property suffered from an un-used upper ground floor and a dark, constrained living space on the lower ground. By extending just two metres to the side of the property, we were able to address both issues, and consequently re-imagine the use of both spaces.

On the lower ground floor, the introduction of a new front door and entry lobby alters the primary access to the house, feeding directly into the heart of the home - the lower ground living space. This additional space, alongside additional daylight from new flanking windows and light well reinvigorates the living space of the house.

The first floor, separated from the vertical circulation and thus the rest of the house by way of a set of folding doors can now act as a completely distinct studio apartment, sandwiched within the main house. When required, it becomes a distinct apartment, complete with own front door, perfect for a resident teenager unable to afford London housing, or a temporary lodger – flexibly releasing the otherwise lamentably redundant house space. When not in use as a separate residence, the upper ground can be re-assimilated back into the house, becoming an extension to the lower ground living space.

On the first floor, a micro kitchenette doubles as a study, clad in reworked copper sheet, reclaimed from the roof of the original extension.

The entrance to the property is ensconced in a characterful tile, delineating a defensible entrance space. This new motif re-appears in key moments inside and out.

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Jul 2017
  • Floor area: 82m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £121,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2016
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with Contractor's Design
  • Address: Lambeth, London, SE1, United Kingdom

Professional Team