Harewood Studio

Hugh Strange Architects, North Yorks, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Grandorge     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location Plan    
  • Site Plan    
  • Plan    
  • High Level Plan    
  • Short Section    
  • Long Section    
  • Axonometric    
  • Worm    
  •     
  •     
  •     
  • Detail    

Renovation of a dilapidated outbuilding to provide a one-room private studio

A small, dilapidated outbuilding, originally used to house livestock, has been renovated to provide a one-room private studio space within a linear village on the southern edge of the North Yorkshire Moors national park.

The existing walls, window and door openings of the building have been retained, their modesty disguising the transformed character of the interior space. Inside, a concrete column, located off centre within the room, supports one corner of a mezzanine deck, and rises to prop the ridge beam part way along its span. The quarry tiles of the floor rotate around the base of the column. To the rear of the space sits a line of built-in bookshelves, above it, a large new rooflight.

The project was completed by a father and son team of builders from the neighbouring village. The father, a mason, repaired the existing monolithic stone walls that were then lime-washed. The son, a joiner, completed all the joinery in Douglas fir, including the new roof structure and lining, the windows and door, the mezzanine deck and the line of book shelves. The two of them worked together to construct the large concrete column.

Through this close linkage between the construction and design of the building there is a natural simplicity to the internal space. Here, the reduced palette of materials, and abundant north light, provide the context for the spatial and symbolic play of structure around the central post.

Data

  • Begun: Nov 2015
  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 29m2
  • Total cost: £33,675
  • Funding: N/A
  • Tender date: Oct 2015
  • Procurement: Direct
  • Address: Harewood House , Main Street , Allerston, North Yorks, Yo18 7PG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers