Centre Point

MICA Architects and Conran and Partners, London, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Centre Point House is a listed building 

Andy Stagg     Download Original

  • Centre Point House is a listed building    
  • Centre Point is faced in a faceted geometric grid of white concrete mullions    
  • Centre Point    
  • The work is focused around a new public square, surrounded by retrofitted and newly formed retail units    
  • View from an upper level of Centre Point    
  • Centre Point is a sensitive restoration of the original architecture’s qualitative feel    
  • A timber handrail leads up to the mezzanine level of Centre Point    
  • Centre Point    
  • Terazzo flooring at Centre Point features Carrara marble inlay    
  • The stair treads at Centre Point are precast terazzo    
  • View of the White Lion social housing    
  • The White Lion House flats are for social rent and sit above a new retail space    
  • View from White Lion apartment to Centre Point tower and St Giles public square    
  • Inside one of the White Lion flats    
  • Centre Point    
  • Residences floorplans    
  • Centre Point House and Link plans    
  • Centre Point House and Link section AA    
  • Centre Point House and Link section BB    
  • White Lion House site plan    
  • Whire Lion House floorplans    
  • White Lion House section AA    
  • White Lion House section BB    
  • Centre Point House and Link assembly detail 2    
  • Centre Point House and Link assembly detail    

Creating public realm from what was a pedestrian-unfriendly development – and adding some impressive social housing.

The renovation and retrofitting of the Centre Point Tower, completed earlier this year by Conran + Partners for developer Almacantar, has restored to life this key orientation point in central London.

The work is focused around a new public square, surrounded by retrofitted and newly formed retail units and bookended at one end by a small stack of new-build social-rent housing for Camden Council, named White Lion House.

The bridge element, now known as Centre Point Link, has been partially enclosed with large structural glass walls around a lofty new retail or restaurant unit. This maintains the sense of openness, with a generous pedestrian walkway allowing access from New Oxford Street. Internally the glazed space is animated by restored and cleaned details of the original architecture. External pilotis appear as feature elements, the emphasis thrown on their textured tiled surface. Next to this, the original space of the bank, which can be let as a separate unit, contains more carefully restored original detailing and materials: terrazzo flooring with Carrara marble inlay, precast terrazzo stair treads and a sapele timber handrail up to a mezzanine level. Meanwhile a new stair dropping to the basement reprises these details. 

White Lion House, designed by MICA Architects, comprises eight storeys of new Camden Council flats for social rent above a new retail space. Many of these are duplex, arranged up to two per floor with between one and four bedrooms. 

The flats here are generous in size. There are deep-set windows with room for a chair and a study space below the stairs. Everywhere considered detailing lends a qualitatively haptic feel to the finish, down to sapele timber flooring and handrails to the balconies.

Eckersley O’Callaghan provided façade engineering services on Centre Point Link, Centre Point House and the new-build residential block White Lion House. Centre Point Link and Centre Point House are listed buildings – the façade engineer has upgraded all of the façade to current standards, significantly improving thermal performance and ensuring comfortable internal conditions.

Pell Frischmann undertook significant design changes to Centre Point House and Centre Point Link to enhance the new public spaces. Using modern analysis techniques, it was able to reassess existing columns and justify the removal of two entire floorplates at mezzanine and first mezzanine levels to create new double-height retail space.

Data

  • Begun: Nov 2014
  • Completed: 2019
  • Floor area: 8,870m2
  • Sectors: Residential, Retail, Public realm
  • Total cost: £8.8M
  • Address: 103 New Oxford Street, London, WC1A 1DB, United Kingdom

Professional Team