Respite Pavilion

Graeme Massie Architects, Irvine, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Outdoor pavilion composed of three concrete planes 

Russell Beard     Download Original

  • Outdoor pavilion composed of three concrete planes    
  • Entrance approach with view of 11m concrete cantilever     
  • View of concrete planes forming sheltered space for seating    
  • Red pigmented, striated shuttered concrete reflecting the iron oxide pigmentation found within the local geology    
  • Circular aperture within boardmarked shuttered concrete plane    
  • View through circular aperture     
  • Circular aperture and canopy framing views of the local lanscape    
  • Striated concrete shuttering and furniture detail    
  • Respite Pavilion_Site Plan    
  • Respite Pavilion_Section AA    
  • Respite Pavilion_Section BB    
  • Respite Pavilion_East Elevation    
  • Respite Pavilion_North Elevation    
  • Respite Pavilion_South elevation    
  • Respite Pavilion_West Elevation    

Public outdoor pavilion situated within the grounds of the new NHS Acute Mental Health and North Ayrshire Community Hospital

Access to outdoor environments, and the encouragement of an active lifestyle, plays an important role in relation to mental illness and well-being. Commissioned as part of the Arts Strategy for the new Acute Mental Health and North Ayrshire Community Hospital campus, our Respite Pavilion provides an important place of outdoor relaxation; encouraging patients, staff and relatives to escape the wards and waiting rooms of the hospital for the open landscape of the wider campus.

Three rectangular planes, each with a circular aperture, intersect to form a pavilion arranged around a stand of birch trees. The pavilion frames views and creates a more hospitable outdoor micro-climate. Seating is loosely dispersed, happily accommodating occupation by groups and individuals.

The construction explores how the earth and geology of an area can help create a meaningful sense of place, rooting it in a wider landscape context. A ground plane defines the extent of the intervention and is formed from red-toned self-binding sands and gravels. Upon this, the structure is formed from board-marked concrete, with iron-oxide pigmentation to create an earthly affinity with the geology of the wider Ayrshire region.

Data

  • Begun: May 2016
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 69m2
  • Sectors: Healthcare, Arts and culture, Public realm
  • Total cost: £36,000
  • Funding: NHS Ayrshire and Arran
  • Procurement: Bespoke
  • Address: North Ayrshire Community Hospital, Irvine, KA12 8SS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers