Shatwell Farm studio

Hugh Strange Architects, Somerset, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Grandorge     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Plan    
  • Long section    
  • Long section    
  • Cross section    
  • Detail section    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • Axonometric    

Architecture archive and studio on a working farm

The dilapidated walls and roof of an old stone and brick barn were removed, and the remaining walls carefully stabilised and repaired. Within these, two timber structures have been inserted, with a single new roof extending the full length of the building to provide a covered entrance.

Identical in size, the two timber volumes are differentiated through their fenestration and fit-out. The north building provides a studio space and is characterised by large French windows that offer views to the wooded valley outside. In contrast, the south building houses a drawing archive and display space, and is predominantly top-lit by a generous rooflight.

The new building shell is constructed of a single layer of solid crosslaminated timber without insulation, external wall cladding or internal lining. In contrast, the engineered spruce construction, the floors of the two large rooms are fitted out with hardwood ‘mats’ using timber felled from the surrounding woodlands and dried in the neighbouring wood store.

Data

  • Completed: Feb 2014
  • Floor area: 120m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £250,000
  • Address: Shatwell Lane, Pitcombe, Somerset, ST6 3SE, United Kingdom

Professional Team