The Landscape House

Space Group Architects, Tredegar Square, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the garden 

Paul Riddle (website)     Download Original

  • View from the garden    
  • View into the garden along breakfast bar    
  • Detail view of glazing    
  • Under the skylight    
  • Dining area    
  • View from the kitchen    
  • Kitchen elevation    
  • Lounge area with fireplace    
  • View from lounge area    
  • LGF landing with wine rack    
  • Skylight detail    
  • Glazing detail    
  • Shadows    
  • Exterior detail    
  • Rear elevation    
  • Concept floor plan    
  • LGF plan    
  • Rear Elevation    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • Section D-D    
  • Section E-E    
  • Sections F-F & G-G    
  • Glass Details 1    
  • Glass Details 2    
  • Glass Details 3    

Private residential refurbishment and extension of a Grade II listed house

This is the refurbishment and extension of a Grade II listed building on Tredegar Square in East London. A new extension replaced an existing one with an elegant, virtually-frameless glass composition whilst the interior has been opened up to enable a better flow of light, function and circulation.

One of the clients is an abstract painter who specialises in abstract landscapes. Influenced by her paintings, the project has arrived at a fragmented glass solution which effortless wraps around obstacles of the existing context.

A sheer sea of fair-faced concrete acts as a surprisingly-warm backdrop for other materials and bespoke furniture: A large stainless steel kitchen storage wall enables light to bounce back deep into the space. On the opposite side sits a backlit etched glass wall concealing a larder under the existing stairs. Bespoke joinery, finished in ‘desert oak’, is carefully inserted into and wrapped around the newly found spaces. The wooden elements combined with some especially commissioned freestanding furniture soften the space. One of these items is a specially designed rug which is a ‘remix’ of one of the client’s paintings, further incorporating aspects of the artist into the space.

The same language continues into the garden where polished concrete re-lines the existing landscape creating steps, seats, shelves and a built-in BBQ whilst also allowing more day light back into the building. This approach is a tribute to the considered landscape treatment of Geoffrey Bawa.

The front saw an old vault removed which now enables natural light to flow deep into the lower ground floor. The created courtyard also opens up the opportunity to provide an interesting outlook and, with the help of a new cantilevered concrete staircase, to store bicycles.

Data

  • Begun: Mar 2016
  • Completed: Feb 2017
  • Floor area: 66m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £248,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2015
  • Procurement: JCT Minor Work Contract with Contractor’s Design Responsibility 2011 edition
  • Address: -, Tredegar Square, -, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more