Ferndale

Conibere Phillips Architects Limited, Bromley, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from terrace to dining area 

Peter Landers (website)     Download Original

  • View from terrace to dining area    
  • Window seat with garden beyond    
  • Charred larch cladding detail    
  • Internal view of joinery    
  • Hidden work space    
  • Terrace and extension from the garden    
  • Extension and terrace viewed from garden    
  • Projecting window bay and view to living / dining area    
  • Ground floor plan_1-25    
  • Long section 01_1-25    
  • Long section 02_1-25    
  • Cross sections    
  • Garden elevation_1-25    
  • Before image from garden    
  • Window seat plan detail_1-10    
  • Window seat section detail_1-10    

Refurbishment and extension of a mid-terrace house to provide a family living / kitchen / dining space and a raised terrace connecting to the garden.

Ferndale is a project born out of a design process that involved the entire family. With a hidden work space for Mum, a window seat for reading and a new space for XBox for the kids, and a new barbecue terrace for Dad, the new space provides so much more than a typical kitchen/diner extension.

The existing, modest, mid terrace 3 bedroom house was not working for the family and had an awkward connection to the garden. The ambition was to create a new focal point for family life. It was to be warm and welcoming, and sustainable in its creation. It was also to be closely connected to the garden, where much loved magnolia, acer and pear trees come within touching distance of the extension.

The new space is articulated to reflect each different function. A utility and cloak/store is at the centre of the house. The window seat provides a focal point that frames a view to the acer in the garden. The kitchen is positioned centrally, with the work/study area adjacent, and dining and family areas are within the top-lit new extension leading to the garden terrace.

Materials and finishes discussions explored a wide range of possibilities. Steel and concrete was minimised, and a highly insulated timber framed structure used, clad in precise burnt larch cladding that blends with the garden.

Window and door openings relate to a terrace seating area and raised border. Here the magnolia is framed by steps to the garden, and together with the pear tree, create a beautiful natural canopy to the seating area.

The design process was started in October 2015, site works began in September 2016, and work was completed in January 2017.

Data

  • Begun: Sep 2016
  • Completed: Jan 2017
  • Floor area: 65m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £130,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2016
  • Procurement: Domestic Building Contract 2014
  • Address: 2 Ferndale, Bromley, BR1 2RX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more