The Earl of Devon

Space Group Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kitchen with floating deck and garden beyond 

Space Group (website)     Download Original

  • Kitchen with floating deck and garden beyond    
  • Living & dining area    
  • View from the hall    
  • View from the kitchen    
  • View of both levels    
  • The basement conversion    
  • Bathroom    
  • Bathroom detail    
  • GF plan    
  • Basement plan    
  • Kitchen & Mezzanine Plan    
  • Sections A-A & B-B    
  • Section C-C    
  • Bathroom details    

Refurbishment and basement extension of a desolate, 150 year old pub.

This is an adoption of a desolate pub conversion with a modest budget. An existing ceiling height of 3.3m has been regained throughout which enables a flood of natural daylight throughout the day. Just by removing some walls and replacing dull colours the potential of the property was suddenly unlocked.

The most recent and final phase consists of an exciting basement conversion proving space for a laboratory-like office underground. A void has been ‘inserted’ along the external glazing on ground level enabling natural light to illuminate the floor below. This has been further enhanced by the insertion of a ceiling formed of three-dimensionally extruded polycarbonate panels which can be indirectly illuminated around a steel grid. This slender build up and some clever detailing at basement level enable a great ceiling height whilst also avoiding the need for cost-intense underpinning.

A new kitchen layout enables an open plan environment, additional storage but also newly gained, uninterrupted views of the garden thanks to dramatic 3m high sliding doors. Dense tropical planting in the redesigned courtyard provide the impression of an urban jungle. Above the kitchen hovers a matching polycarbonate deck which provides access to an archive but also offers an opportunity for a sleeping deck for sleep overs.

A small bathroom has been remodelled to allow for more space, storage and comfort. Different light circuits allow for a light therapy while enjoying a whirlpool or a flush recessed ‘rain maker’. Plants are growing down from a slot that has been cut into a ceiling void soften the space.

Data

  • Completed: Nov 2017
  • Floor area: 100m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £110,000
  • Funding: Private
  • Address: Flat 2, The Earl of Devon, 213 Devons Road, London, E3 3QX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers