The Albert Memorial Kiosk

David Morley Architects, London , 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Albert Memorial Kiosk 

Andy Christodolo (website)     Download Original

  • Albert Memorial Kiosk    
  • Service    
  • Open    
  • Distance View    
  • Ceiling    
  • Bike    
  • Police Box Plan & Elevations    
  • Reflected Ceiling Plan    
  • Roof Plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Ground Floor Plan    
  • model    
  • Sketch    
  • Sketch View    
  • Roof Edge Detail    

The Albert Memorial, adjacent to the Grade I listed Albert Memorial and the Grade I listed Royal Albert Hall, replaces an earlier refreshments kiosk.

David Morley Architects were appointed by The Royal Parks to build a new refreshment kiosk located on the edge of the formal landscape surrounding The Albert Memorial in Kensington Gardens, close to the historic South Flower Walk, and replaces an earlier refreshments kiosk that was little more than a painted garden shed.

Inspired by an antique treasure cabinet and acknowledging the seasonal operating hours, the new Kiosk presents a discreet charred timber exterior when closed but opens up along two sides to reveal a warm wood interior with a sloping polished gold ceiling creating reflections of the customers, staff and goods for sale.

The kiosk utilises a steel frame to create a cantilevered roof that allows two sides of the square plan to open fully without a corner post, maximising the sense of openness. Charred larch cladding to the exterior creates an unobtrusive form nestled within the plants when viewed from South Flower Walk, and contrasts with the lacquered larch cladding of the interior. The kiosk's unique design allows the charred black timber facade to peel back in order to expose the refreshment counter and it's striking gold-plated ceiling, which provides a subtle reference to the ornate gold leaf detailing to the statue of Prince Albert at the centre of The Albert Memorial, currently finished in shining gold leaf but previously painted black for 80 years until it was restored in the late 1990's.

Extensive landscape works were also carried out to provide an attractive seating area adjacent to the kiosk and the newly restored Police Box (which provides storage and sanitary facilities for the kiosk), removing the visual clutter from the formal landscaping of The Albert Memorial, and to open up the views between the South Flower Walk and The Albert Memorial.

Data

  • Begun: Dec 2016
  • Completed: Apr 2017
  • Floor area: 9m2
  • Sectors: Retail, Arts and culture, Public realm
  • Total cost: £75,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2016
  • Procurement: Traditional
  • Address: Kensington Gardens, London , W2 2UH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers