Cut House

Gatti Routh Rhodes, Oxford, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

259_grr_ oxford_01 

    Download Original

  • 259_grr_ oxford_01    
  • 259_grr_oxford_02    
  • 259_grr_oxford_03    
  • 259_grr_oxford_04    
  • 259_grr_oxford_05    
  • 259_grr_oxford_06    
  • 259_grr_oxford_07    
  • 259_grr_oxford_08    
  • 259_grr_lower ground floor plan_grey    
  • 259_grr_upper ground floor plan_grey    
  • 259_grr_section aa_grey    
  • 259_grr_section bb_grey    
  • 259_grr_lower upper ground floor 3D_grey    
  • 259_grr_model view_01    
  • 259_grr_model view_02    
  • 259_grr_view_01    
  • 259_grr_view_02    
  • 259_grr_view_03    

Cut House is a project that 'borrows volume' from one part of the building to benefit another by creating a light-filled double height space.

The existing house is a late-nineteenth century 3-storey terrace in East Oxford. When we first visited it became clear that alongside a refurbishment throughout, transforming the poorly-lit and underused lower ground floor would become the focus of the project. Not only did the existing lower ground floor have insufficient daylight, it also had a limited floor-to-ceiling height of 2.1m.

Our solution was to cut a void through the floor of the upper ground floor front room, introducing a staircase and enabling the insertion of a double-height library and small study. This unusual, sectional ‘L’ shape connects through to a fully-glazed facade facing onto the sheltered courtyard garden.

The joinery elements are made from birch plywood and finished with a semi-transparent white wax, the balustrade, bannister and sliding library ladder from bespoke white powdercoated 20mm square-section steel. A new terracotta floor picks up on the tones of the external red brick paving and completes the palette of soft, earthy materials.

The result is a generous light-filled dual aspect space. And whilst the kitchen and dining area retains its modest floor to ceiling height, the ever present sense of the adjacent double-height ‘borrowed’ volume, creates a delightful room for cooking, living and dining.

Data

  • Begun: May 2017
  • Completed: Aug 2017
  • Floor area: 82m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £94,270
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: Oxford, Oxford, OX, United Kingdom

Professional Team