Altrincham house extension

Artform Architects, Altrincham, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External view of extension 

Artform Architects     Download Original

  • External view of extension    
  • External view of extension and garden office    
  • External view of garden office    
  • Extension and garden office    
  • Internal view of the kitchen / dining space    
  • Internal view of feature timber screen and exposed steel beams    
  • Kitchen area with large glazed rooflight above    
  • Kitchen / dining area opens up to the outside    
  • The extension connects back to the hallway with views through the whole length of the house    
  • Framed view of the rear garden    
  • Exposed steel beams contrast with the simple, white interior    
  • Altrincham Extension and Garden Office - Site Plan    
  • Altrincham Extension - Plan    
  • Altrincham Extension - rear elevation    
  • Altrincham Extension - side elevation    
  • Altrincham Garden Office - plan    
  • Altrincham Garden Office - side elevation    
  • Altrincham Garden Office - rear elevation    
  • Altrincham Garden Office - 3D Axo    
  • Altrincham Extension - details 1    
  • Altrincham Extension - details 2    
  • Altrincham Extension - details 3    
  • Altrincham Extension - details 4    

A new single storey rear extension to a semi-detached house, creating an open-plan kitchen, dining and living space which better connected to the garden and office.

The extension and garden office have been designed to compliment one another and work holistically rather than as separate structures. The form, scale and aesthetic are similar so the two elements have a connection between one another and with the garden. It is very much a contemporary extension and purposefully is in contrast to the early 20th Century brick house. Using white render, vertical timber cladding and large sections of glazing, the modern look provides a crisp and clean response to the domestic setting but one which positively responds to the context and benefits the house as a whole.

The project has provided the client with additional multi-functional space in a well designed and attractive modern extension. Internally the new layout has changed the way the family use their home and has created a much needed family space at the rear which overlooks the garden and benefits from high levels of natural light. This means they spend more time together and can also use the space to host various events. Externally the design provides a distinctive modern addition to a typical semi-detached house which benefits the garden and improves the connection between inside and out.

One of the key factors in the design was to maximise natural light on an east-facing site. Large sliding doors and a large rooflight over the extension mean that there is less reliance on artificial lighting which saves energy during the building's lifetime. Similarly the high spec of insulation and glazing provides the necessary u-values to minimise heat loss. The roof and floor of the extension utilises timber structures as a sustainable building material and the timber cladding does the same. These renewables create a sustainable and high performing design which helps upgrade the house as a whole.

Whilst the brief may have been fairly typical of many clients wanting to extend their home, the design is far from standard and has provided the family with a unique and highly distance piece of modern architecture which they can be proud of. It works exactly as planned from both a spatial point of view and a building performance perspective and is an example of how contemporary design can work in traditional domestic settings and exceed the client's original expectations.

Data

  • Begun: Feb 2017
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 35m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £88,295
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2016
  • Procurement: JCT Homeowner Contract
  • Address: Bollin Drive, Timperley, Altrincham, WA14 5QR, United Kingdom

Professional Team