Sydserf

Sutherland & Co, North Berwick, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Robin Sutherland     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing plan    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An extension to a farm cottage in rural Scotland

The client needed a place apart from, but connected to, their small rural home outside Edinburgh to accommodate visits from their grown children’s young families.

The result is an exercise in doing a lot with a little. Although an extension, it has a distinct identity of its own that is sympathetic to the existing home without deferring to it.

Cedar shingle clad walls and roof are texturally and tonally alike to the existing pantiles and render. White painted window frames continue the domestic language.

With a footprint of just 32sqm, the project is extremely modest in scale but the internal volume is fully exploited to provide a spatially rich and varied interior with double height living space, an overlooking sleeping platform, vertiginous bunkroom and deep lightwell above the shower.

The interior is finished with raw plaster and polished concrete. Only the windows frames and reveals are painted.

Data

  • Begun: 2014
  • Completed: Jun 2015
  • Floor area: 32m2
  • Sector: House
  • Total cost: £65,000
  • Tender date: 2014
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 1 Sydserf, Kingston, North Berwick, EH39 5JJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers