Sale House

Johnston Marklee & Associates, Los Angeles, California, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Sale House in its context of clapboard cottages 

Eric Staudenmeier (website)     Download Original

  • The Sale House in its context of clapboard cottages    
  • Exterior at twilight    
  • Internal colours can be seen from outside    
  • Door to first floor terrace    
  • First floor bedroom window    
  • Ground floor living room and central courtyard    
  • Central courtyard seen from the foot of the stairs    
  • View of the interior from the courtyard    
  • Staircase    
  • Staircase    
  • Ground floor bedroom / study    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Concept drawing of the scheme, with Morphosis studio at right    

Cubist style single-family house as addition to Morphosis' 2-4-6-8 House, close to Venice Beach, California

This single-family house on a quiet residential street in Venice, California replaces a previously existing bungalow that was destroyed by fire. The new house connects to the 2-4-6-8 House by Morphosis which was built on the site in 1978 as an annex to the former bungalow.

The living area is conceived as a baseboard to incorporate the garage, punctuated by the bedroom and courtyard volumes as serialized variations on the existing studio. The platonic geometry and primary colors articulated in the studio are further transformed and spatialized as internal rooms.

In contrast to Morphosis’ use of colour and relief, the house facade is monochromatic and flat: a sheer grey plane interrupted by glass sliders that frame the living room and open the interior to the garden and to the courtyard beyond.

Within the house, the themes of openness and neutrality are carried through the living areas with their white walls, polished concrete floors, and expansive glazing, but the ground-floor office, the master bedroom and the stairs that link them are brightly coloured.

Data

  • Completed: 2004
  • Floor area: 160m2
  • Sector: House
  • Address: Venice Beach, Los Angeles, California, United States

Professional Team