One Lancs

Chance de Silva & Simon Head, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Second Floor Plan    
  • Section     
  • Site and Street Elevations    
  • Ground Floor Plan (before)    
  • First Floor Plan (before)    
  • Second Floor Plan (before)    
  • Concept sketch     
  • Interlocking homes sketch     
  • Old and New    
  • Before    
  • Before    
  • Before    
  • External cladding detail    

The transformation of a Victorian house into a wheelchair-accessible maisonette and a self-contained one-bedroom flat

The project involved remodelling an existing three-storey family house to accommodate the client's changing health needs.

The design evolved in collaboration with artist and client Simon Head. Simon carves in stone, slate and wood, and the design expresses qualities found in his work.

The solution was an L-shaped element which interlocks with the Victorian house. It creates a wheelchair-accessible maisonette with a new entrance, and a self-contained one-bedroom flat accessed from the original entrance and staircase. This ‘future proofing’ enables income generation to make up for changing circumstances arising from retirement on heath grounds.

Simon's wife Ruth now spends much of her time in the fully accessible ground floor where glazed doors, running nearly the full length of the rear façade, allow great garden views and, together with roof lights in the tall inclined ceiling, create a bright uplifting environment.

The project was designed for Simon to self-build elements of the work and he has also salvaged and re-installed the kitchen along with bespoke joinery, pivot doors, stairs and screens. The new double height entrance hall and stairwell is also a long gallery to display his artwork.

The extension is in a conservation area and its contemporary aesthetic sits comfortably in the historic context. It has a modest impact on the front elevation with its fluid form revealed from an adjacent elevated public footpath.

Data

  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 178m2
  • Sector: House
  • Total cost: £160,000
  • Funding: Client mortgage
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: JCT Minor Works (Negotiated)
  • Address: 1 Lancaster Road, London, N4 4PJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers