Hamberg House

London Atelier , London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ralf Eikelberg (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor     
  • First floor    
  • Section    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor construction    
  •     
  •     
  • proposed materials RA.jpg    
  • img125.jpg    
  • curtain recess and balustrade.jpg    

Refurbishment of dilapidated 1960s mid-terraced house

The refurbishment of this two-storey mid-terraced sixties house in Ham, Richmond, involved the total removal of all internal elements of the building.

The house was reconfigured over five months to meet the requirements of its new inhabitants and to suit their lifestyle.

Existing elements such as the staircase, the external envelope and the newly created sixties inspired elements and finishes sit comfortably side by side enabling open plan modern living.

The removal of the existing internal partitions allow for a continuous spatial flow throughout the ground floor with only one glazed separation on top of a newly created storage/coat and shoe cupboard to allow maximum light into the kitchen. The former external bin store has been converted to an internal larder and laundry addition and is now an annex to the new kitchen and breakfast zone.

Once the darkest area of the house, the staircase now features new roof lights and a removed attic floor creates a triple height light dome to the property.

Two permanent bedrooms and one study room, which can be converted through a foldable desk into a third bedroom with a dedicated shower room, are situated on the first floor.

Innovative solutions such as a foldable table in the kitchen and study provide space saving but at the same time a flexible solution to adapt to the needs of the young family.

Every piece of joinery is specifically designed to suit the space and to be functional. A joinery unit manufactured using CNC routers has been designed to complement the house's bespoke concrete panelling.

Data

  • Begun: Jan 2015
  • Completed: May 2015
  • Floor area: 105m2
  • Sector: House
  • Total cost: £100,000
  • Funding: private
  • Tender date: Aug 2014
  • Procurement: JCT minor contract
  • CO2 Emissions: 22kg/m2/year
  • Address: 69 Breamwater Gardens, London, TW10 7SG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more