Finchley Loft

Satish Jassal Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A loft conversion in Finchley

The project is a loft conversion which has added 30 per cent extra floor area to an existing semi-detached house.

The brief was to create a large home office and cinema area, with a shower room, which could also work as a master bedroom at a future date.

A large bespoke oak window looks out to the rear garden and landscape beyond. This east-facing window is shaded by plates of anodised aluminium. An L-shaped window doubles up as a roof light, bringing sunlight into the middle of the room. The glass to glass corner of the L-shape window allows the client to have uninterrupted views to the sky, and gives the room a feeling of being much larger than it is.

Bespoke oak-faced plywood joinery wraps around the room. The joinery transforms from a large desk into shower room vanity units and then into low level and tall storage built into the eaves. A seat is set into the tall storage, allowing the client to look out of the L-shape window to the sky and landscape beyond. The edges of the plywood are left exposed and incorporated within the design where possible.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 55m2
  • Sector: House
  • Total cost: £60,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2015
  • Procurement: JCT Minor Works
  • CO2 Emissions: 85kg/m2/year
  • Address: Lyndhurst Gardens , Barnet, London, N3 1TD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers