Belsize House

STUDIOCARVER, London , 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear Elevation 

Richard Chivers (website)     Download Original

  • Rear Elevation    
  • Fin details    
  • Corner Detail    
  • Corner view    
  • Interior View    
  • side elevation    
  • Top detail    
  • Fin detail    
  • Fin detail    
  • Door Elevation    
  • Base detail    
  • Base elevation    
  • cladding detail    
  • Skylight detail.jpg    
  • Floor Plan    
  • Section    
  •     
  • Detailed Section    
  • Detailed Plan    
  • Rear Elevation    
  • Carpenters Workshop    
  • Working Details    

Residential rear extension to an Edwardian terraced house

The modest extension replaces an existing conservatory creating more usable space internally with better visual and physical connections to the garden.

Tall vertical sash windows reflect the elegance and rhythm of the existing Edwardian rear french doors. Deep oak fins between the windows express this verticality whilst reducing neighbouring views into the property. Within a dense residential neighbourhood and amongst small rear gardens the glazing pattern and detail give the owners maximum privacy whilst maintaining an intimate relationship with their garden.

The timber structure, fins and windows rest carefully atop a fair-faced concrete plinth grounding the new conservatory. White oiled oak cladding was chosen internally and externally and combined with the exposed concrete, creates a calm palette of materials and subtle contrast to the existing white painted and yellow London stock brick.

A large, strip skylight between the extension and existing house separates new from the old and together with the 2m-tall windows washes the room with natural light throughout the day.

Data

  • Begun: Nov 2015
  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 8m2
  • Sector: House
  • Total cost: £72,000
  • Funding: private
  • Tender date: Apr 2015
  • Procurement: traditional
  • Address: 13 Glenloch Road, , London , NW3 4DJ , United Kingdom

Professional Team