Bounds Green Corner

Satish Jassal Architects, London, 2019

 

bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_3a__0 

    Download Original

  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_3a__0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_1a_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_5a_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_19_copy_0    
  • bounds_green_rear_lr_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_6a_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_7a_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_10a_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_12a_0    
  • bounds_green_residential_corner_and_roof_extension_18a_0    
  • 136_191120_east_elevation_c-c    
  • 136_191120_south_elevation_b-b    
  • 136_191120_west_elevation_a-a    
  • 136_191126_axo    
  • 136_191126_second_floor    
  • 136_191126_third_floor    
  • 136-079-det-exd_parapet_brise_soleil_detail_01    
  • 136_191126_location_plan    
  • before_lr_0    

Satish Jassal Architects have added a new residential floor and remodelled a rundown curved corner opposite Bounds Green Underground Station

Airspace development is an important way of increasing residential accommodation, especially in London. After many years of neglect and unsympathetic alterations, the original 1930’s Art Deco building has been given a new lease of life. The design references the Art Deco nature of the existing building and dialogues with Bounds Green Underground Station designed by Charles Holden opposite.

The proposal removes the unsightly white UPVC glazing at the circular corner and replaces it with a coloured anodised glazing system with oval glazing caps and introduces projecting curving horizontal projections and vertical glazed windows. The horizontal projections get larger as they travel up the building. The top of the corner is finished with a projecting visor.

To reduce the weight of the new floor, it was constructed in timber frame, steelwork and clad externally in aluminium and internal in plywood. The interior design references the timber-clad interiors of Art Deco rooms. A plywood staircase is inserted into the centre of the plan. This modest intervention transforms a rundown building and marks a key corner on a busy junction in Haringey, London.

Photography by Ben Pipe

Data

  • Begun: Mar 2019
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 65m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £120,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2018
  • Procurement: Traditional
  • Address: Brownlow Road, London, N11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers