Coquet Moor House

Studio McLeod, Morpeth, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Coquet Moor House 

Darryn Wade (website)     Download Original

  • Coquet Moor House    
  • Front view    
  • East Elevation    
  • Rear view    
  • External view from South East    
  • West End Elevation    
  • Open plan living    
  • Living area    
  • To Dining and Kitchen    
  • Floor glass from kitchen    
  • Stairs and original end wall    
  • Skylight and floor glass    
  • Skylight split between spaces    
  • Bedroom    
  • Bedroom with cladding over windows    
  • Cladding detail    
  • Location plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • East Elevation and Section    
  • South Elevation to delete test    
  • Cladding Detail    

A private house in Morpeth

Coquet Moor House is an extension to a stone cottage for a young family.

The client self-managed the construction phase, working with Studio McLeod and the on site contractors to ensure the design could be achieved on a tight budget.

It was agreed that the internal and external feel should be different to the main house. Internally the house offers open plan living on the ground floor, with bedrooms and play spaces above.

Sections of glass flooring provide visual connections between the two floors and allow light to the centre of the living space. The original end wall of the house is left exposed within the new extension.

The road elevation is traditional, yet the language of the window size and treatment become more contemporary offering spectacular views to the hills behind.

New and old volumes are visually separated by a zinc-clad element which houses the stairs and allows a shift in roof geometry to provide increased headroom and floorspace in the bedrooms.

The spacing of the slim larch cladding creates a lightweight feel to the extension, partially covering certain windows to allow the cladding to be seen from inside. The building transforms at night, as the internal lighting shines through the cladding revealing the full size of the openings.

Data

  • Begun: Jul 2014
  • Completed: Jul 2015
  • Floor area: 139m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2014
  • Procurement: JCT Building contract for a Home Owner / Occupier
  • Address: Coquet Moor House, Acklington, Morpeth, NE65 9AL, United Kingdom

Professional Team