Sliding Staircase

Studio McLeod, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Sliding Staircase 

Lawrence Carlos (website)     Download Original

  • Sliding Staircase    
  • Understair panelling    
  • Climbing the stair    
  • Landing view to studio    
  • Landing view to dining room    
  • Landing from dining    
  • Top lit landing    
  • Looking down    
  • Sliding track detail    
  • Sliding Staircase    
  • Ground Floor Plan    
  • Half Landing Plan    
  • Sections A and B    
  • Section C    
  • Working Details    

A steel staircase which slides across to reveal a motorcycle hidden beneath

The brief for the project was born from a conflicting set of interests between a husband and wife. Duncan wanted to keep a motorcycle inside to prevent it rusting or being stolen. Lyndsay didn’t want it inside for many equally logical reasons! The agreement was 'if you can hide it, you can have it'.

The bike needed to be close to the front so it can be accessed and wheeled out easily. Under the stairs was the perfect place. The initial idea was to have the stairs lift up with a counter weight. The more simple sliding concept came to mind when a temporary stair needed to be moved to one side to allow a wall to be plastered.

The stairs were designed and engineered by Studio McLeod in consultation with the structural engineer and steel fabricator. It comprises a fabricated steel stair flight with concealed sliding door gear at the top, and large nylon wheels at the base. The base wheels run along an inlaid brass strip, which is the only indication that the staircase moves.

Panelling to match adjacent cupboards is hung from the underside of the stair to create a deceivingly solid appearance. The steel structure and balustrade are left as raw mild steel to complement the grey plaster and grey brick floor. The treads are covered in artificial grass as a bit of fun and to give the feeling of stepping outside when walking between the home and studio.

Data

  • Begun: Aug 2015
  • Completed: Sep 2015
  • Floor area: 6m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £6,500
  • Tender date: May 2015
  • Address: Kilburn Lane, London, W9 3EF, United Kingdom

Professional Team