Fernaig Cottage

Scampton and Barnett Architects, nr Strome Ferry, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andrew Barnett (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The refurbishment and extension of a dilapidated shepherd's cottage in the Scottish Highlands

The project comprises the renovation, adaption, and extension of a former shepherd’s cottage in the north-west Highlands for our own use.

The cottage was originally a traditional Scottish Longhouse. It is the only building on its side of the glen and its red tin roof was appreciated by all locals as a fond landmark. When the architect found this cottage, it was in a state of near dilapidation and, in the none too distant future, sure dereliction.

From the start, the concept was to retain the stone walls of the original structure. Removed existing stones from the cottage, together with additional material taken from site, were used to make a new stone wall for the addition. The new has been designed to a minimum footprint to ensure commonality of scale between each part and preserve green space on site. The re-used stone combines with new red roofs to unite the two structures sympathetically, while at each end larch louvres speak to the language of local listed barns.

Given the hardness of the old stone, all existing openings in the existing structure have been retained, including the appropriation of the old sheep’s door into a new window. The thick walls and small punched openings are complemented internally by new timber boarding in place of the old, creating three intimate bedrooms and a bathroom.

In contrast, the new build is an open, lofty single volume, providing a scale that is different from, but complements the old cottage. The highly insulated new volume is punctuated by precisely placed openings to the north, south, east, and west giving changing patterns of light throughout day and season.

This building is highly sustainable – well insulated new construction, breathable construction to the old, an air source heat pump and MVHR system, the re-use of stone and minimum built volume.

Data

  • Begun: Jun 2014
  • Completed: Feb 2016
  • Floor area: 85m2
  • Sector: House
  • Total cost: £205,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2014
  • Procurement: Scottish Minor works
  • CO2 Emissions: 23kg/m2/year
  • Address: Fernaig Cottage, Duncraig Road, Achmore, nr Strome Ferry, IV53 8UR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers