Brook Barn

Zac Monro Architects, East Sussex, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Gareth Gardner (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Proposed site plan    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The introduction of a glass link and garden studio to a 18th century barn in Sussex - Inside/Outside living.

Brook Barn is an 18th Century barn, which was converted by previous owners into a family home.

The current owners loved the character, outlook and setting of the building, which prompted them to buy the house, but longed for the internal and external connections to be improved to make the building work better for them as a modern family.

Step one was to create a glazed atrium to connect the existing kitchen and living room, which previously sat at opposite sides of the house.

The glass link would bring more light into the heart of the home and provide a dining space between the kitchen and living rooms with views out over the garden, bringing the outside in.

The design intent was to peal back the external and internal finishes of the barn to reveal its bear timber skeletal structure, which was then encased with the delicately placed glass roof.

Step two was to introduce a garden office/studio that was loosely connected to the house, yet stands independently within the garden. The use of reclaimed timber columns, corten details and cleverly placed mirror allows the studio to blend into the context and link back to the main house through form and material.

The detailing of this project was intrinsic to realising the addition of the irregular shaped glass roof and its connection to the existing old barn where old meets new. The large areas of glazing in the design allows the spaces to link with one another and draws the outside in.

Data

  • Begun: Dec 2016
  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 46m2
  • Sector: House
  • Total cost: £222,000
  • Funding: Private
  • Address: Wartling, East Sussex, BN27 1RX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers