2 Gardnor Road

Brosh Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear elevation 

Rory Gardiner (website)     Download Original

  • Rear elevation    
  • Wildflower roof    
  • Master bedroom    
  • Master bedroom    
  • Upper hallway    
  • Living room    
  • Dining room    
  • Dining room    
  • Dining room    
  • Dining room    
  • Kitchen    
  • Hallway    
  • Staircase    
  • Staircase - storage    
  • Guest WC    
  • Master bathroom    
  • Master bathroom    
  • Rear elevation - dusk    
  • Main entrance    
  • Ground floor plan (before)    
  • Ground floor plan (after)    
  • Lower ground floor plan (before)    
  • Lower ground floor plan (after)    
  • Front elevation (before)    
  • Front elevation (after)    
  • Rear elevation (before)    
  • Rear elevation (after)    
  • Section A-A (after)    
  • Section B-B (after)    
  • Working detail    

A renovation and rear extension to a Victorian property within the Hampstead Conservation Area

This project aimed to restore the old Victorian Hampstead charm of the house while adapting it to modern living.

The scheme reverted the house back to the original layout creating a functional space between living room, kitchen and dining room. The staircase was designed to its original form and location, with new hidden storage space and a WC.

Existing uPVC windows were replaced with timber slim double-glazed sash windows
istressed engineered oak with ‘old English’ stain was used to make the floor look and feel 150 years old. The new extension and internal brick cladding was constructed using salvaged Victorian London bricks.

The dining and living room are linked with the kitchen and its white glossy finish reflects natural light in from the rear garden. The dining room is framed with full width heated sliding doors.

Upstairs, a master-bedroom and guest bedroom/study with a bathroom in-between were created widening the landing space. The master bedroom enjoys a balcony view onto a wildflower roof.

Data

  • Begun: Aug 2015
  • Completed: Apr 2016
  • Floor area: 80m2
  • Sector: House
  • Total cost: £230,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2015
  • Procurement: JCT Minor Works 2011
  • Address: Flat 1, 2 Gardnor Road, Hampstead, London, NW3 1HA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers