Mews House

Russell Jones, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Mews House 

Rory Gardiner (website)     Download Original

  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Mews House    
  • Site Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Roof Plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Section CC    
  • Mews Elevation    
  • Entrance and Courtyard Elevations    
  • Section BB    
  • Section CC    
  • Section AA    
  • Courtyard Detail    

A brick mews house with rear courtyard on a backland plot in Highgate

This two-storey brick house faces onto a quiet cobbled mews. Its 90m2 site, including carriageway, on land to the rear of a locally listed terrace, was formerly occupied by a disused garage and derelict garden. It sits amongst a patchwork of rear fenced off gardens, garages, mews houses and ad-hoc additions.

The project was designed and developed with an economy of visual, spatial and structural means. The material palette and the design were kept intentionally simple. The carefully manipulated volumes make the most of a small site constrained by overlooking neighbours on most elevations, achieving an overall sense of space and calm infrequently seen in properties of this size in London.

The choice of building material was influenced by the original context, and the ongoing development of the mews. A lightly toned brick was selected for loadbearing walls, and precast concrete paving stones to match. The quality of the brickwork has been enhanced through the use of a carefully selected mortar, using white cement, lime and washed river sand, and a subtle manipulation of the surface texture.

Douglas Fir was used in the first floor and for the entrance joinery. Douglas Fir treads and fir-faced structural plywood were used for the stair.

In the courtyard a small niched area is incorporated into the brickwork for residents to place candles or herbs and plants to make the space their own.

The building includes underfloor heating, a rainwater harvesting system and photovoltaic energy generation and has been built to Code for Sustainable Homes Level 3.

Data

  • Begun: Nov 2014
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 68m2
  • Sector: House
  • Total cost: £234,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2014
  • Procurement: JCT IC11
  • CO2 Emissions: 22.75kg/m2/year
  • Address: 8 Wembury Mews, London, N6 5XJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers