Burned larch, warm larch

Binom Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A rear extension to a Victorian semi detached house in De Beauvoir Conservation Area, London N1,

The sequence of spaces from the main front entrance at street level down to the lower rear garden has been carefully developed to enhance the visual link via a double height space.

The lower ground floor extension was maximized to accommodate a generous family room and dining area open to the kitchen, and an additional bedroom with en-suite bathroom.

The same material in two opposite treatments responds to the external conditions as well as to the internal domestic environment.

The visual weightlessness of the new stair and the light palette chosen for the interior spaces contrast with the charred timber skin that wraps around the extension towards the garden.The interior spaces are also in larch, but its natural finish provides a warm background to the domestic life.

Data

  • Begun: Feb 2014
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 1,102m2
  • Sector: House
  • Total cost: £195,000
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with contractor’s design 2011
  • Address: 3 Buckingham Road, Unit 10 The Dove Centre, London, N1 4DG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers