Dove House

Gundry & Ducker Architecture, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from garden 

Joe Clarke (website)     Download Original

  • View from garden    
  • View into garden    
  • View from front door     
  • View from living room    
  • View of kitchen     
  • View to existing house    
  • View of bathroom    
  • Plan    
  • Short section    
  • Short section    
  • Long section     
  • Long section    
  • Diagram    
  • Roof-glazing detail    
  • Sliding door detail    
  • Glazing detail    

Rear extension to a Victorian terraced house to form a kitchen and family room integrated into a redesigned garden area

The existing ground floor was expanded sideways into a yard area and backwards into an area formerly occupied by an outside toilet. Where the addition meets the existing fabric of the house a skylight has been inserted to bring light into the kitchen and living area.

The rear facade of the extension is clad in black larch, which is extended around the external area to form an internal lining of the garden. The larch wall is cut away in places to reveal the ivy growing over the old fence behind and the gap between the old and new layer is exploited for storage space and hidden planters.

The cladding at the rear of the garden forms an inverted reflection of the extension and contains an inbuilt children’s playhouse.


  • Begun: Nov 2010
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 37m2
  • Sector: House
  • Total cost: £121,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2010
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 65 Tantallon Road, London, SW12 8DF, United Kingdom

Professional Team