Heatherlands

Satellite Architects, Dorset, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of external balcony and stair 

Satellite Architects (website)     Download Original

  • View of external balcony and stair    
  • Exterior view    
  • Exterior living space    
  • Exterior view    
  • Exterior view    
  • Exterior view    
  • Exterior view    
  • Clerestory glazing detail    
  • Exterior view    
  • Exterior view    
  • Timber cladding    
  • Covered walkway    
  • Covered walkway    
  • Timber cladding    
  • Living space    
  • Living space    
  • Interior stair with integrated bookshelf    
  • Interior stair    
  • Pool area    
  • Pool area    
  • Pool area    
  • Internal window detail    
  • Site plan    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Site section    
  • Cross section    
  • Long section    
  • Long section    
  • West elevation    
  • East elevation    
  • Axonometric north-west view    
  • Axonometric south-east view    
  • Diagramatic layout    

Major extension to a 1912 Arts and Crafts house built in an Area of Outstanding Natural Beauty on the Dorset-Devon border

The impact of the building is reduced by pushing the extension into the slope of the land so that the addition is read as part of the landscape.

The extension includes a gym, sauna and pool as well as a new master bedroom suite, living room, garages and storage. The pool facilities, including changing, washing and exercise spaces, are housed in a sunken level. The new living room is positioned to the west end of the existing house, suspended above the pool, collecting reflected light.

The building adopts a number of sustainable strategies including passive ventilation, sustainable materials and highly insulated construction. The existing building is wrapped in shingle, which will weather together with the new larch rainscreens, covering the addition.

The large windows to the end of the pool are south facing for passive solar gain. At the height of summer the trees will come into leaf protecting the façade from intense sunlight and avoiding overheating.

Data

  • Begun: Apr 2009
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 280m2
  • Sector: House
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT Intermediate with Contractor design
  • Address: Woodhouse Lane, Uplyme, Dorset, DT7 3SX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers