Paired House

Glas Architects, Beaconsfield, Buckinghamshire, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

South-west corner 

Andy Stagg (website)     Download Original

  • South-west corner    
  • South-east night view    
  • South-east corner    
  • South elevation     
  • West Elevation    
  • North-east view    
  • Cladding detail roof    
  • Cladding detail    
  • South Elevation night view    
  • North Elevation night view    
  • South-east corner night view    
  • Interior dining area     
  • Interior dining and kitchen area    
  • Interior fireplace    
  • Interior living room    
  • Interior staircase    
  • Interior staircase 2    
  • Interior staircase 3    
  • Site map    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Front Elevation    
  • Rear Elevation    
  • West and East Elevation    
  • Existing photos    
  • Construction panorama 1    
  • Construction panorama 2    
  • Construction panorama 3    
  •     
  •     
  •     
  •     

A two-story extension to a detached house in Beaconsfield

The extension spreads sideways and at the rear of the property
Clad in stained larch timber, the new wing follows the existing pitch of the roof and adds an extra volume to the spacious garden. The existing brick façades of the house have been painted to offset and compliment the dark timber cladding that wraps the extension whilst creating an interesting visual link between the existing house and the new wing.

Giving a new lease of life to the existing dwelling culminated in a double height void above the dinning area offering a formal sense to the space. Additionally the timber strip cladding pattern is reflected in the interior refurbished staircase balustrade.

Designed around the family’s needs for interconnected spaces, the open plan layout links the kitchen, dining, study and children's play area; all offering unobstructed views of the garden, thus extending the indoor spaces outwards and vice versa.

Data

  • Begun: Dec 2012
  • Completed: Feb 2014
  • Floor area: 250m2
  • Sector: House
  • Total cost: £239,000
  • Tender date: Sep 2012
  • Procurement: JTC home owner/occupier contract
  • Address: 88 Wattleton Road , Beaconsfield, Buckinghamshire, HP9 1RS, United Kingdom

Professional Team