Lake Cabin

FAM Architekti, Feilden + Mawson, Doksy, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tomas Balej     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Replacement of an old cabin on a lake shore in Northern Bohemia

The replacement of an old cabin on a lake shore in Northern Bohemia respects the unique natural character of the site and follows the cabin’s original outline. The brief of the project was to provide an all year round retreat for the clients’ sailing passion, with minimum typology and maximum visual connections to the lake and the surrounding pine forest. The single pitch is a result of internal spatial planning as well as the relationship to the lakeshore axis represented by the mooring pier as a principal access point
The interior of the cabin is accessible through the large window opening and is designed as a continuous space open to the roof. The tall end includes a sleeping gallery with a compact black box underneath containing minimal kitchen, toilet and shower facilities. The principal wall of the interior forms a deep full length cupboard for storage with a built-in fireplace. The continuity of the interior is enhanced by the brushed timber cladding sealed in white oil finish, which gives it a feeling of a cave-like retreat. The floor is a sand coloured cement screed relating to the sandy ground of the beach around the cabin

he main focus of the space is on the vast views of the lake and on the relationship of the cabin with its natural surroundings. The exterior larch cladding reflects the verticality of the pine trees. One of the practical issues of the project was safety of the building when not in use. Fixed and folding shutters with identical larch cladding protect the openings and when closed result in a continuous elevation effect.

Data

  • Begun: Aug 2013
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 43m2
  • Sector: House
  • Total cost: £53,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2012
  • Procurement: Traditional
  • Address: Máchovo jezero, Doksy, Czech Republic

Professional Team

Suppliers