Merrydown Home

McLaren Excell, Wareham, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Bedroom balcony overlooking the living space and kitchen 

Richard Leeney (website)     Download Original

  • Bedroom balcony overlooking the living space and kitchen    
  •     
  • Bespoke kitchen joinery integrates into the design    
  • View from the first floor    
  • Living area under the suspended first floor    
  •     
  • Openable doors for the first floor bedroom    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Recycled wood wool blocks defining the stairwell    
  •     
  • Brass worktop and handrail over the Birch plywood cabinets    
  •     
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Section    
  • Section    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Axonometric    
  • Axonometric    
  • Axonometric    
  • Axonometric    
  • House before the work    
  • House before the work    
  • During construction    
  • During construction    
  • During construction    
  • During construction    
  • During construction    
  • During construction    
  • During construction    
  • During construction    
  • Working Detail    

Conversion of a village school, dating from 1840, into a family home

This former Victorian girl’s school, of cob construction, had been converted in the 1950s into a single-storey home.

Dropping the floor level and removing the false ceilings allowed the practice to create a family home with a dramatic double height space and additional rooms at first floor level.

The principal living space is almost church-like in scale and arrangement, so befitting a pure and restrained selection of materials.

Birch plywood, concrete, wood wool and brass are used throughout, and recycled wood/concrete blocks create a structural spine wall which forms the stairwell to the bedrooms above and provides a backdrop to the more intimate living area.

The materials used are honest, hard wearing and low in cost. They have all been left in their natural state - ‘as found’ – and, together with the pleasing rhythms of the original building, combine to make a scheme of conceptual simplicity and spatial purity.

Data

  • Begun: Jul 2014
  • Completed: Jun 2015
  • Floor area: 132m2
  • Sector: House
  • Total cost: £216,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2014
  • Procurement: Traditional
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: Merrydown, Bere Regis, Wareham, BH20 7HU, United Kingdom

Professional Team