Fuchsia Cottage

Glas Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Fuchsia Cottage - external view due south - front extension from adjoining house - image 2 

N Sayigh     Download Original

  • Fuchsia Cottage - external view due south - front extension from adjoining house - image 2    
  • Fuchsia Cottage - external view due south east - ground floor drive + extension + fuchsia bush    
  • Fuchsia Cottage - external view due east - ground floor drive + extension + fuchsia bush    
  • Fuchsia Cottage - external view due north - ground floor terrace + canopy    
  • Fuchsia Cottage - external view due north - ground floor terrace + sunroom    
  • Fuchsia Cottage - external view due north - first floor stair light + canopy    
  • Fuchsia Cottage - external view due south - first floor sundeck + canopy    
  • Fuchsia Cottage - external view due south  - first floor sun-deck    
  • Fuchsia Cottage - external view due south east - first floor sun-deck entrance    
  • Fuchsia Cottage - external view due south - front extension from adjoining house - image 1    
  • Fuchsia Cottage - external view due south - front extension from adjoining house - image 3    
  • Fuchsia Cottage - internal view - first floor family room - due east    
  • Fuchsia Cottage - internal view - first floor family room - due west    
  • Fuchsia Cottage - internal view - first floor family room stove fire place    
  • Fuchsia Cottage - internal view - first floor stair landing looking across to skylight    
  • Fuchsia Cottage - internal view - ground floor stair looking up to landing    
  • Fuchsia Cottage - internal view - ground floor stair looking up to skylight    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Rear elevation    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • Canopy detail    
  •  Cladding detail    

Refurbishment of two separate flats in a two story detached annex building to form a new single family dwelling

Originally two flats forming part of a detached annexed two-storey cottage, Glas combined both into a single dwelling for a senior couple in their eighties.

Downscaling from the large detached Victorian town house next-door, Glas were tasked with developing a sustainable contemporary solution to the clients needs.

Re-configuring the property into a single home involved addressing the clients’ requirement for suitable access, key views onto a mature fuchsia bush, and a ground-floor sunroom.

Remodelling the front of the cottage, resulted in a ‘back-to-front’ extension that is crisp, confident and adds a new warm focal point to the existing house, with its interplay of shifting and projecting volumes clad in Western Red Cedar timber rain-screen of varying strip widths.

Flush, frameless and wrap-around roof-lights provide improved levels of daylight; and a new external west-facing sundeck ensures some sunny outdoor space.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 146m2
  • Sector: House
  • Total cost: £237,000
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Fuchsia Cottage, 2 Putney Park Avenue, Putney, London, SW15 5QN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers