The Corner House

Friend and Company Architects, Greenwich, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ioana Marinescu     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Model    
  • Model    
  • Mock-up of stair / glass connection    
  • Mock-up of stair / glass connection    
  • Waterjet laminated glass stair stringer    
  • Friend and Company / ARUP material analysis model    
  • Friend and Company / ARUP material analysis model    
  • Friend and Company / ARUP material analysis model    
  • Stair detail    

Refurbishment of a late 1950's house on the Corner Green estate, Greenwich

The dwelling was built around a simple component concept: everything vertical is glass and everything horizontal is wood

The construction of the building used the two materials in a simple stacking-component system, alternating between glass and wooden planks, with no mechanical fixings.

Floors, worktop, bathroom vanity, stair treads and bookshelves are all made from structural timber planks supplied by the Danish company Dinesen.

The stairwell features a 3.2m x 2m frameless rooflight that fills the space with light.

Data

  • Begun: Dec 2009
  • Completed: Jan 2011
  • Floor area: 77m2
  • Sector: House
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Corner Green, Greenwich, London, SE3 9JJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more