Medic's House

AR Design Studio, Winchester, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Martin Gardener (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Housing extension project in Winchester

Commissioned by two Winchester based doctors, the brief called for two additional bedrooms upstairs and a large open-plan family space with access and views to the beautiful garden at ground floor.

The solution was to create a large grey living box at ground level with a full height glazed opening elevation to create an uninterrupted view of the garden. The flush threshold and continuous floor surface enhance this connection by allowing the internal space to flow seamlessly to the outside area.

A western red cedar clad sleeping pod is perched above at first floor level with glazing that forms a series of vertical elements that celebrate the depth of the walls.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 100m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2012
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: 16 Kilham Lane, Hampshire, Winchester, SO22 5PT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers