Manor House Stables

AR Design Studio, Winchester, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Martin Gardner (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plans    
  • Section    
  • Elevations    

Conversion of an 18th century stable block into a three bed family house

Spaces have been arranged according to the Stable’s existing layout in order to retain many of the existing exposed timber interior walls. These were then cleaned, stripped back and refurbished to reveal an exquisite amount of detailing and craftsmanship.

A clean, contemporary and neutral approach was taken to the rest of the renovation which juxtaposes with the original timber walls, allowing them to stand out against a simple contemporary backdrop. Many of the existing features were refurbished and re-purposed for use in the home environment; the original horse troughs were cleaned and converted for use as sink basins, the old horse ties act as towel rings in the bathrooms and original doors are preserved where possible.

The Stables contains three large double bedrooms, with two en-suite rooms to accompany a spacious family bathroom. Being a single storey property with long continuous views, the layout was tailored and split between sleeping and living accommodation with a single constant circulation running through the entire building. The open-plan kitchen dining area is located at the heart of the home, leading into the light and roomy lounge which benefits from full height glazed doors that open out onto the sleepy village setting.

The property is super insulated, and the heated polished concrete floor throughout provides a functional uniformity to the spaces as well as recounting the Stable’s agricultural history. New windows and roof lights have been fitted throughout.

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 130m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: Traditional contract
  • CO2 Emissions: 24.24kg/m2/year
  • Address: The Manor House, Down Farm Lane, Headbourne Worthy, Winchester, SO23 7LA, United Kingdom

Professional Team