The Writing Room

neighbourhood, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Rory Gardiner (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A garden retreat in Greenwich, London.

neighbourhood was commissioned by an actor and surf enthusiast to design a small building in his back garden to replace the existing dilapidated shed. It needed to incorporate a space for writing, storage for surf boards and garden tools as well as create a peaceful retreat away from the house, which could also accommodate the occasional teenage party.

The design responded to the brief by creating three separate spaces for these needs. The relaxation and writing spaces wrap around an external terrace which catches the morning sun. The main space opens up at right angles to the house which gives a long, peaceful view across the adjoining gardens.

The external timber cladding was designed and chosen for its warmth and its form helps create a “cabin-in-the-woods”, which was something of an inspiration for the client.

Data

  • Begun: May 2015
  • Completed: Jul 2015
  • Floor area: 22m2
  • Sector: House
  • Total cost: £25,000
  • Address: Coleraine Road, London, SE3 7NZ, United Kingdom

Professional Team