Landells Road

Alma-nac, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A large glazed pivot door creates a dramatic connection to the rear garden 

Jack Hobhouse (website)     Download Original

  • A large glazed pivot door creates a dramatic connection to the rear garden    
  • Rear terrace elevation    
  • Rear facade    
  • View from kitchen looking out to the rear garden    
  • Newly created dining space with glazed projecting roof    
  • Framed view of garden from dining table    
  • Glazed ‘slot’ between existing building and new extension    
  • View of kitchen with bespoke cast concrete worktops    
  • View from re-clad dormer roof with glazed balustrade and timber surround    
  • External window detail with timber surround and fibre cement cladding    
  • Detail of glazed ‘slot’ with continuation of brick façade internally    
  • Junction of new sloped roof, projecting glazed roof, glazed ’slot’ and original façade     
  • Floor Plan    
  • Section 01    
  • Section 02    
  • Section 03    
  • Elevation    
  • Existing Plans and Elevation    
  • Existing Sections    
  •     
  •     
  •     
  • Detail of Timber Pivot Door and Concrete Steps    

‘Stand Out’ extension of a Victorian house in East Dulwich, London.

The project revolves around a 3m high glazed pivot door that creates a theatrical connection with the rear garden. In section, the new door protrudes from the sloped roof creating a dynamic form internally and externally that is both surprising and daring in this suburban context
The newly formed dining space defies it’s modest footprint (10m2) through the abundant light and sense of volume that is achieved as a result of the projecting glazed ‘lantern'. The door also acts as a finale to the vista and enfilade running the length of a central axis through the house.

For a London home, these moves are imaginative ways of creating a real sense of space together with a feeling of architectural occasion. The exaggerated door offers an almost civic quality to the dining room, a feeling enhanced by the stepping down of the new extension to a lower level with a polished concrete floor and stairs.

Modest in scale, this project is nevertheless a combination of big and small measures that, together, transform a city home into something that, with its artful generosity, is both practical and distinct.

Data

  • Begun: Feb 2014
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 84m2
  • Sector: House
  • Total cost: £119,092
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2014
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Landells Road, London, SE22 9PL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers