Concrete House

Studio Gil, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Kennedy (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An extension to a Victorian terraced house in a conservation area in East London

The proposed solution consisted of creating an ‘infill’ rear extension with connecting views right throughout the house, whilst also creating a physical connection with the existing rear garden.

The project takes an explicit interest in engaging with existing and proposed surface and materials in an honest way. A selective palette of proposed materials comprising of white concrete, finish face plywood, reclaimed Iroko timber, and brushed steel was chosen and applied to various surfaces and finishes throughout to complement the existing brickwork and timber construction of the house.

Concrete and Iroko timber from the internal palette of materials are extended into the garden surfaces forming utilitarian roles such as planters, benching, barbecue, and storage. The garden is conceived as an external room that will be frequented as much as the internal spaces
Surface drawings and various physical models were made by Studio Gil as part of the design process to develop the spatial and textural language of the project.

Data

  • Begun: Jun 2013
  • Completed: May 2014
  • Floor area: 95m2
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Tender date: May 2013
  • Procurement: Traditional contract, JCT Minor Works 2011
  • Address: 410 Roman Road London E3 5QJ, London, E3 5QJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers