Zone Architecture Studio

Zone Architects, Edinburgh, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance 

Zone Architects     Download Original

  • Entrance    
  • The long front facade    
  • View of studio with sea beyond    
  • View from the garden of the north elevation    
  • Entrance foyer    
  • Entrance foyer    
  • The architecture studio    
  • The architecture studio    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • Lower ground floor    
  • North elevation    
  • South elevation    

Coastal architecture studio for an Edinburgh-based architecture practice references local Victorian industrial architecture

The studio provides space for Zone Architects and three other artists. The building was developed by the practice on a steep leftover piece of land in Granton.

The architects wanted the building to carry a memory of the nineteenth century built articulation the local area, a reminder of Victorian industrial buildings which are now being removed, and for the building to offer some urban coherence within an sub-urban condition. The context is a mixture of 19th and 20th century housing stock and gardens on the coast edge.

The building is conceived of as an elegant workshop/shed, which sits behind a pronounced masonry boundary wall. The plan of the building is simple: a single-storey rectangular volume with an offset, which forms an entrance from the street and allows light in and seaward views out from the meeting area.

A retaining wall at the lower level creates two further rooms in the underbuilding, which address more intimate garden spaces. The character of the main ground floor studio is defined by clerestory lighting from the south, a north facing strip window to the sea, and the rhythm of timber roof joists/ exposed timber soffit, which continue over the entrance and meeting areas.

Data

  • Completed: 2007
  • Floor area: 190m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £242,000
  • Address: ZONE Architects, 211 Granton Road, Edinburgh, EH5 1HD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more