UTC Cambridge

Hawkins\Brown, Cambridge, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Second Floor Plan    
  • Long Section    
  • East Elevation    
  •  North Elevation    
  • Sketch     
  • Sketch     
  • Sketch     
  • Model    
  • Model    
  • HawkinsBrown_UTCCambridge01Site    
  • HawkinsBrown_UTCCambridge02Site    

A vocational school for 14 to 19- year-olds

Hawkins\Brown’s UTC Cambridge required an innovative building to reflect its specialism in biomedical and environment science.

University Technical Colleges (UTCs) are government-funded vocational schools for 14 to 19-year-olds. UTC Cambridge required an innovative building to reflect its specialism in biomedical and environment science.  

The brief was to create a building to inspire its pupils and prepare them for the real world. Hawkins\Brown was able to bring its experience of designing for both industry and higher education to provide a ‘grown-up’ learning environment and social space for the school.

Both budget and timescale were extremely tight: the construction cost was an economic £1,400/m² (excluding fittings and science equipment); while the team won the project in Easter 2013, construction began in September 2013, and the school opened on schedule in September 2014.

The building’s design creates a sense of space and light throughout, combining open volumes and light wells to create a variety of flexible spaces ideally suited to supporting a new way of learning.

The layout is simple and fully accessible. Social learning spaces on the ground floor, including a learning resource centre, lecture hall and canteen, are joined by more traditional classrooms and science labs on the first floor.  The top floor ‘superlab’ reflects the school’s specialism, providing bespoke and highly flexible laboratory space for up to 350 students in a setting quite different from traditional laboratory spaces for this age group.

Cor-ten cladding was chosen as a low-maintenance material that would change and develop in tone over time.  This process is emphasised by the artwork, which artist Jo Chapman etched into the Cor-ten, depicting viruses discovered by Cambridge researchers.  The images will slowly oxidise through time and eventually disappear.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Sep 2014
  • Floor area: 5,300m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £7.4M
  • Address: Robinson Way, Cambridge, CB2 0SZ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more