Corby Cube

Hawkins\Brown, Northamptonshire, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Level -1 plan    
  • Level -2 plan    
  • Ground floor plan    
  • Level 1 plan    
  • Level 2 plan    
  • Level 3 plan    
  • Level 4 plan    
  • Level 5 plan    
  • Ecploded axonometric    
  • Theatre balcony working detail    

Mixed-use civic and arts hub containing a library, theatre, registry office and council chamber

Built as part of the plan to regenerate Corby's civic quarter and town square the architect won the international competition to design two buildings with a scheme that places civic and cultural functions in the same building.

The scheme wraps the town hall functions and public library in a spiralling 80 metre-long ramp around the theatre. This strategy maximises the footfall in the new building encouraging the integration of the different council offices, public services an the busy commercial space around the theatre and restaurants.

The horseshoe balcony arrangement of the 450 seat theatre is designed to bring the audience as close to the performance as possible. The flexible venue uses curved retractable seating, a seating elevator and wagon and a movable proscenium combine to create a traditional looking theatre.

Data

  • Begun: Feb 2008
  • Completed: Nov 2010
  • Floor area: 7,700m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £35M
  • Procurement: Competition won in 2004
  • CO2 Emissions: 42.5kg/m2/year
  • Address: The Corby Cube, George Street, Corby, Northamptonshire, NN17 1QG, United Kingdom

Professional Team