Fettes College School

Page \ Park Architects, Edinburgh, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North elevation 

Renzo Mazzolini (website)     Download Original

  • North elevation    
  • Main entrance    
  • Main entrance    
  • The building is angled towards a new pedestrian entrance on East Fettes Avenue    
  • The domestic feel of the setting and scale are appropriate for children    
  • Fettes at dusk    
  • View towards reception    
  • Although bright and airy, the display corridor resembles an upmarket office space    
  • The horizontally expressive timber-frame structure built for £1.75 million    
  • One of the five new classrooms    
  • Children in their break time    
  • The architect was given time to work with the teachers and pupils to develop the design    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Detail through art display corridor    

Single-storey, timber framed preparatory school for 157 children in the grounds of Fettes College, an independent boarding and day school in Edinburgh

The building is angled towards a new pedestrian entrance on East Fettes Avenue, sits low to the ground and has a subtle, domestic feel of a setting and scale appropriate for children. The plan is oriented along an east-west axis to make best use of sunlight from the south to the main circulation space.

Viewed in plan, five classrooms, a library, a double-sized art room and new changing rooms step back in a controlled, saw-tooth pattern from the art display corridor, which constitutes the main circulation space and which is day-lit from above. This controlled effect creates small vestibule entrances to each classroom.

A monopitched roof, clad in zinc, covers the structure in a single plane. ‘Wind-catchers’ provide ventilation to the classrooms. The roof also covers external deck spaces adjacent to each classroom, which face on to the all-weather playing field. It’s a nice touch. The roof opens up to the south to bring sunlight into the circulation space, giving a certain presence and sense of scale to the ‘public’ part of the building, while it dips at the north, lending a more intimate scale to the classrooms.

Data

  • Begun: Oct 2007
  • Completed: Oct 2008
  • Floor area: 1,135m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £1.8M
  • Tender date: Jun 2007
  • Procurement: Traditional SBCC
  • Address: 2 Carrington Road, Edinburgh, EH4 1QX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more