Sheep Farm Barn

Hawkins\Brown, Perry Green, 1998

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The weatherboarding panels were inspired by packing crates used to store Moore’s work 

Dennis Gilbert/view and Tim Soar     Download Original

  • The weatherboarding panels were inspired by packing crates used to store Moore’s work    
  • Part of a nearby hedge has been removed so that the barn is more clearly read as ‘a building in a field’     
  • The edge of a Henry Morre sculpture with the barn in the background    
  • The south-east elevation    
  • The ‘Meccano House’ which is still used to house sculptures    
  • The barn is flanked by a row of undistinguished but listed buildings including a brick shed which is visible from the foot of the stair    
  • View of the main gallery    
  • A different configuation of space in the main gallery    
  • Large sculptures can be housed in the new gallery    
  • Mezzanine gallery    
  • The staircase is an exercise in simplicity    
  • The weatherboarding panels were inspired by packing crates used to store Moore’s work    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine plan    
  • North-west elevation    
  • South-east elevation    
  • Wall detail sketch    
  • Cut away isometric of walls and vent    
  • Detail cross section through wall and roof    

Refurbishment of a 1970’s barn bought by Henry Moore to house a sculpture gallery

One-third of the building is divided into two floors, containing two small galleries for drawings or maquettes, while the remaining two-thirds is a full-height space used to display larger works. One-third of the original barn was used for fodder for sheep, while the remaining two-thirds was given over to storage.

With a base of Staffordshire blue bricks, the elevations appear from a distance to be constructed from the black-stained weather-boarding. The simplicity of the interior means that it still feels like a barn. The zinc roof was selected for aesthetic reasons.

It was essential that exhibitions can be entirely separate to meet the different environmental and lighting conditions. A system of large sliding doors between spaces, can configure up to 32 different ways of using the space. Internal windows have been fitted with shutters.

The floor is thick enough to accommodate underfloor heating, and strong enough to take the high point loading of the larger exhibits.

Plain white walls conceal a wall construction of 200mm concrete blocks, providing high thermal mass. Vents on either side of the building open at night to admit cool air which is expelled through the central air-handling unit.

Data

  • Begun: Dec 1997
  • Completed: Nov 1998
  • Floor area: 410m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £550,000
  • Procurement: IFC 84
  • Address: The Henry Moore Foundation, Dane Tree House, Perry Green, SG10 6EE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more