Roald Dahl Museum and Story Centre

Hawkins\Brown, Buckinghamshire, 2005


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Roald Dahl Museum and Story Centre 

Guy Drayton     Download Original

  • The Roald Dahl Museum and Story Centre    
  • The courtyard is planted with birch trees indigenous to Norway, the birthplace of Roald Dahl    
  • The glazed gallery rationalises circulation while leaving the historic structures exposed    
  • The douglas fir staircase to the first-floor office space is a modern interpretation of the existing stair    
  • The hard surfacing suits the varied and intensive use of the courtyard    
  • The writer in residence    
  • The step up to the circulation gallery doubles as a children    
  • The centre aims to provide inspiration for young visitors    
  • The centre aims to provide inspiration for young visitors    
  • The chocolate door into the     
  • Inside the     
  • The     
  • The new-build gallery with view through to a gallery for temporary exhibitions    
  • The new-build gallery houses a replica of Dahl    
  • Plan    
  • Long section    
  • Short section    
  • Development sketches of the new-build gallery    
  • Development sketches of the new-build gallery    
  • The glazed link corridor under construction    
  • The glazed circulation corridor    
  • A 16th-century beam was uncovered during he enabling works    
  • Chocolate; inspiration for the outdoor paving in the courtyard    
  • Existing site    
  • Roald Dahl at work inside the writing hut at Gypsy House    
  • The objects Dahl kept on his writing desk    
  • Project architect Anna MacDougall at work on a model    
  • Details of the new-build within existing historic buildings    
  • Details of the new glazed circulation gallery    

Grade II listed former coaching inn and outbuildings, remodelled to create a museum celebrating the life of children's author Roald Dahl

Set around a cobbled courtyard amongst Grade II listed buildings the scheme includes galleries, an archive, a flat to let, café, a writer in residence studio, a shop, offices and interactive education spaces.

Key interventions include a timber clad exhibition gallery and a glazed circulation space linking the existing buildings and providing level access for all.

An electro-plating plant was demolished and replaced by a new building to house the Dahl Archive on a mezzanine and exhibition space below. Otherwise, the design team reconciled the existing accommodation with the different elements of the brief.


  • Begun: Feb 2004
  • Completed: May 2005
  • Floor area: 1,084m2
  • Sectors: Arts and culture, Civic
  • Total cost: £2.1M
  • Tender date: Jan 2004
  • Procurement: Single Stage Main Works Contract JACT 98 with quantities
  • Address: 81-83 High Street, Great Missenden, Buckinghamshire, HP16 0AL, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more