Rectory Road

dust architecture, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

George Sharman (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A refurbishment and ground floor extension of a Victorian semi-detached house in Barnes

The existing house was semi-detached on a corner plot, overlooked by its twin and neighbouring properties. The garden faces due west yet the original kitchen was dark and the connection between kitchen and garden non-existent.

Now natural light is provided by a frameless glass roof and wall to the south and west, however, in providing light the overlooking worsens. The flared trapezoidal canopy on the western façade addresses this. It provides a shield to overlooking and to solar gain whilst at the same time creates a cleverly executed hybrid space that links the inside and outside seamlessly.

The trapezoidal shape of the canopy allows the house to turn its back on its twin. Not an offensive gesture - more a gentle rebuke for the original lack of privacy.

Data

  • Begun: Feb 2013
  • Completed: Oct 2013
  • Floor area: 1,900m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2013
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design- MWD 11
  • Address: 37 Rectory Road, Barnes, London, SW13 0DX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers